Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Teodosie, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA Constanța, alături de preotul Ilie Petre, consilier economic al Arhiepiscopiei Tomisului.
Potrivit presei locale, dosarul a fost nstrumentat de către magistratul Andrei Bodean, fost procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, în prezent procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.
Procurorii DNA Constanța au dispus trimiterea în judecată a lui IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Vizat de acest dosar este și preotul Ilie Petre, consilier economic al Arhiepiscopiei Tomisului, conform informațiilor publicate de Ziua de Constanța.
În data de 5 decembrie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au anunțat dispunerea efectuării „în continuare a urmăririi penale față de suspecții: „PETRESCU TEODOSIE, arhiepiscop al Tomisului (funcționar public în sensul legii penale), pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, P.I., un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență“.
ÎPS Teodosie, este urmărit penal de procurorii anticorupție pentru cumpărare de influență, după ce a acceptat de la un fals om de afaceri o propunere pentru un comision de 20%.
În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.
La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă”, conform unui comunicat de presă al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
Apărătorul său susține că dosarul se bazează doar pe o înregistrare apărută în spațiul public și că se încearcă probabil discreditarea IPS Teodosie. Acesta a declarat că va solicita excluderea înregistrării din dosar, considerând că aceasta este ilegală.